KATERA VIDEO IGRA JE NAJBOLJ PRIMERNA ZA MOJEGA OTROKA?

Katera igra je najbolj primerna za mojega otroka

Danes bomo objavili tudi nekaj za starše. V kolikor bi katerega od staršev zanimalo kaj podobnega, mu le pokaži tole novičko. Starostne ocene so sistemi, ki zagotavljajo jasno označevanje zabavnih izdelkov (kot so filmi, video posnetki in računalniške igre) po starosti – glede na vsebino navedenih izdelkov. Starostne ocene dajejo ljudem (zlastni staršem) smernice, ki jim pomagajo pri odločitvi o nakupu določenega proizvoda.

S tem člankom boste izvedeli na kaj morate biti pozorni naslednjič, ko kupujete igro za svojega gamerja. Računalniške in video igre predstavljajo enega izmed glavnih virov zabave za milijone igralcev po vsej Evropi. Bolj kot preprečevanje igranja iger je za starše priporočljivo upoštevanje vseevropskih starostnih sistemov, ki vam pomagajo pravilno izbirati in pripočati igre.

Kaj je Vseevropski informacijski sistem za igre – PEGI?

 

Kaj je sistem PEGI

 

Vseevropski informacijski sistem za igre (PEGI) je bil oblikovan kot sistem za ocenjevanje primernosti iger, da bi evropskim staršem pomagal sprejemati informirane odločitve o nakupu računalniških in video iger. Njegov začetek sega v leto 2003, danes pa se uporablja skoraj po celi Evropi.

Sistem podpirajo vsi večji proizvajalni konzol (npr. Sony in Nintendo), kot tudi založniki in razvijalci iger po Evropi.

Kaj so ocene?

Starostne ocene so sistemi, ki zagotavljajo jasno označevanje zabavnih izdelkov (kot so filmi, video posnetki in računalniške igre) po starosti – glede na vsebino navedenih izdelkov. Starostne ocene dajejo ljudem (zlastni staršem) smernice, ki jim pomagajo pri odločitvi o nakupu določenega proizvoda.

Računalniške in video igre predstavljajo enega izmed glavnih virov zabave za milijone igralcev po vsej Evropi. V Združenem kraljestvu se kar 37% prebivalcev, starih med 16 in 49 let, opredeljuje kot “aktivne igralce”, ki igrajo igre na konzolah, dlančnikih ali osebnih računalnikih (Nielson, 2008).

Ocena igre potrjuje, da je ta primerna za igralce, ki so starejši od navedene starosti.

Kaj pomenijo ocene?

PEGI 3

Vsebina igre s to oceno je primerna za vse starostne skupine. V njej je sprejemljiva le majhna mera nasilja, ki je prikazano v komičnem kontekstu (kot npr. v risankah). Te igre morajo biti v celoti fantazijske, saj jih otrok ne sme povezovati z realnim življenjem.

PEGI 7

Sem spadajo igre, ki bi bile sicer ocenjene s 3, ampak vsebujejo nekaj prizorov, ki mogoče vzbujajo strah.

PEGI 12

V to skupino spadajo igre, ki prikazujejo nasilje, ki je nekoliko bolj grafično prikazano in usmerjeno v fantazijske like ali like s človeško podobo – teh ni dovoljeno grafično prikazati. Sem spadajo tudi igre, ki vsebujejo prizore golote. Psovke morajo biti blage in brez seksualnih vzklikov.

PEGI 16

Ta ocena zaznamuje igre, kjer nasilje ali spolnost doseže raven, ki je videti enaka pričakovani ravni v resničnem življenju. Vsebina takšnih iger lahko vsebuje bolj skrajne psovke, koncepte uporabe tobaka in drugih substanc ter prikaz zločinskih dejanj.

PEGI 18

Igre so razvrščene v igre za odrasle, ko prikaz nasilja doseže raven, kjer gre za prikaz surovega nasilja in vključitev ostalih oblik nasilja. Surovo nasilje lahko opredelimo kot tisto, ki v gledalcih vzbuja občutek gnusa.

Kaj so deskriptorji?

PEGI deskriptorji

 

Deskriptorji na zadnji strani embalaže navajajo glavne razloge za pripis določene ocene igri. Obstaja osem različnih deskriptorjev: nasilje, psovke, strah, droge, spolnost, diskriminacija, igre na srečo in spletno igranje iger z drugimi ljudmi.

Zaključek

Resnično upamo, da smo vam vsaj malo pomagali pri izbiri naslednje igre za vašega otroka. V kolikor je bila vsebina tega članka nekaj o čemer bi radi izvedeli več, nam to prosim sporočite! Z veseljem vam bomo povedali še več o tej in podobnih temah.

Leave a Reply