MICROSOFTOVA UMETNA INTELIGENCA TRDI, DA JE PS4 BOLJŠI KOT XBOX ONE!

MICROSOFTOVA UMETNA INTELIGENCA TRDI, DA JE PS4 BOLJŠI KOT XBOX ONE!

Prejšnji teden je Microsoft svetu na socialnem omrežju Twitter predstavil AI chatbot – program umetne inteligence, ki naj bi se preko interakcije z ljudmi učil. Svoje življenje je chatbot pod vzdevkom TayTweets začel z nekaj manjšimi tweeti, ki pa so se po nekaj urah prelevili v sovražni govor proti ženskam in imigrantom, prebrati pa je bilo mogoče celo to, da se holokavst ni nikoli zgodil.

Zaradi »nočne more« v Microsoftovem sektorju odnosov z javnostjo je tehnološki gigant po skromnih 15 urah umaknil svojo kreacijo.

Med vsemi sovražnimi komentarji, ki jih je tako imenovani Tay.ai izrekel, so se našle tudi nekatere zanimive trditve, predvsem s stališča podjetja, ki ga je ustvarilo. Nekdo mu je postavil vprašanje »Kateri je boljši sistem, Microsoftov Xbox One ali Sonyev PlayStation 4?« in program je presenetljivo odgovoril v prid PS4.

 

Microsoftova umetna inteligenca
Program umetne inteligence TayTweets

 

Ozadje Microsoftove umetne inteligence

Program umetne inteligence TayTweets je bil ustvarjen kot samoučljiv program na podlagi lastnih interakcij z ljudmi. Kar Microsoft ni uspel predvideti je bila narava njegove interakcije z drugimi. Glede na to, da se je umetna inteligenca učila od drugih, je veliko ljudi izkoristilo priložnost in jo učilo sovražnih prepričanj in napačnih informacij. Tudi jezik, ki ga ljudje uporabljajo na internetu se je odražal v njegovem besednem zakladu in izbiri besed.

Po drugi strani pa je potrebno poudariti, da je bil na Kitajskem s strani Microsofta ustvarjen podoben program umetne inteligence z imenom Xiaolce, ki pa se je za razliko od njegove »bratranca« v zahodnem svetu preko interakcij z ljudmi vzgojil na primeren način. Do tega trenutka je z njim komuniciralo že več kot 40 milijonov ljudi. Microsoft je za kreacijo programa TayTweets uporabil osnove programa Xiaolce, a kot je razvidno iz njegovih interakcij, je nekaj v procesu šlo hudo narobe. Na tem mestu bi lahko razpravljali tudi o razliki med obema kulturama, kar pa je lahko tema za nov članek.

Microsoft se je za besede TayTweets uradno opravičil, prav tako pa ga že posodablja in pripravlja na ponovno srečanje z resničnim svetom. Mogoče pa bo naslednji chatbot programiran tudi kot promotor produktov podjetja Microsoft, kaj pravite?

Tudi mi smo izdelali svojo – GameVan AI

Pa pustimo Microsoftovo umetno inteligenco malce ob strani in se raje osredotočimo na našo – GameVan AI. Tudi mi smo našega GameVan-a v tem času posodobili v prvi umetno-inteligenten kombi, s katerim se lahko pogovarjate kar preko Facebook Messengerja. Se sprašujete kako?

 

GameVan-Chatbot

 

Poiščite ga v Messengerju, kliknite nanj in pritisnite “Get Started”. Vprašate ga lahko karkoli, on pa vam bo na vaša vprašanja odgovoril. Če ste radovedni kako bi GameVan AI odgovoril na zgoraj zastavljeno vprašanje, ga vprašajte: “Kaj je boljše, PS4 ali XboxOne?” in dobili boste odgovor.

Začnite pogovor z njim tukaj!

Leave a Reply