KATERA SO NAJBOLJŠA VR OČALA ZAME?

Katera-so-najboljša-VR-očala-zame-

Smo na pragu nove revolucije na področju digitalne zabave. Napredek strojne opreme je po velikem številu neuspelih preteklih poskusov končno omogočil rojstvo dovolj kvalitetne virtualne realnosti za domačo uporabo. K novemu valu tehnološkega razvoja so se priključila številna podjetja, ki razvijajo vse mogoče dodatke, aplikacije, igrice in ostale vsebine, ki bodo vsako virtualno izkušnjo ponesle na novo raven.

Poplava naprav, ki podpirajo virtualno realnost je v tem trenutku že zajela Evropo, ZDA in večji del Azije. Virtualna očala ali VR očala uporabnikom omogočajo spekter popolnoma novih izkušenj, vse od igranja iger, gledanja filmov, potovanja skozi vesolje ali pa druženja s prijatelji. V tem članku vam bomo pojasnili vse, kar morate vedeti, ko izbirate svoja prva VR očala. Preberite in preverite, katera so najboljša VR očala za vas.

 

Spodaj lahko vidite nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala razumeti nekaj osnovnih dejavnikov pri izbiri VR očal:

 1. Kaj je virtualna realnost (VR)?
 2. Kaj nam VR tehnologija omogoča?
 3. Kje vse nam lahko koristi?
 4. Kako izbrati najboljša VR očala zame?

Kaj je Virtualna Realnost?

 

Kaj so VR očala


Preden se osredotočimo na VR očala se moramo vprašati, kaj sploh je virtualna realnost (VR)? 

Virtualna realnost je računalniško umetno izdelano okolje, središče katerega predstavlja prav uporabnik sam. Za razliko od tradicionalnih vsebin, ki jih gledamo na ekranu pred seboj, smo v virtualno realnost vključeni – počutimo se, kot bi bili tam.

VR se zaenkrat nanaša na računalniško tehnologijo, ki vključuje VR očala, s pomočjo katerih lahko izkusimo določeno okolje (slike, video in zvoke) kar najbolj realnosti podobno.

VR očala niso navadna očala, skozi katera lahko gledamo le posamezne slike. Ta očala so sestavljena iz polariziranih optičnih leč, pred vsako lečo/očesom pa je prikazan del slike, ki ju naši možgani združijo v 3D sliko z občutkom globine.

Kaj nam VR tehnologija omogoča?

Predstavljajmo si, da posameznik nase nadene VR očala. Z izbiro doživetja se preseli v računalniško generirano okolje, ki je lahko na eni strani 360° video posnetek realnega sveta ali pa je umetno grafično izdelan prostor.

 

Kaj nam VR tehnologija omogoča
Primer premagovanja strahu pred višino v umetno ustvarjenem virtualnem okolju.

S pomočjo te tehnologije lahko torej ustvarjamo replikacije različnih realnih okolij in z njimi pri ljudeh dosegamo različne emocionalne, miselne ali vedenjske učinke. Velik potencial virtualna realnost kaže tudi na področju zdravstva, predvsem na področju medicine in psihoterapije (npr. rehabilitacija miselnih ali telesnih funkcij, premagovanje strahu pred višino, idr.).

Kje vse nam lahko Virtualna realnost koristi?

Poleg zgoraj omenjenega velikega potenciala na področju uporabe v medicini, so se možnosti uporabe te izjemne tehnologije razširile še na naslednja področja:

 • Video igre
 • Kino in zabava
 • Medicina in klinična terapija
 • Psihoterapija
 • Protibolečinska terapija
 • Izobraževanje in trening
 • Vojaška industrija
 • Vesoljski program
 • Trening v medicinskih veščinah
 • Umetnost
 • Razvoj
 • Varnost in zdravje na delovnem mestu
 • Glasba in koncerti
 • Marketing

Kako izbrati najboljša VR očala zame?

Zavedamo se, da je v tem trenutku na trgu že kar nekaj ponudnikov VR očal, med katerimi je kar težko izbrati pravega. Poudariti je potrebno, da se različna VR očala med seboj zelo razlikujejo, zaradi česar smo vse večje ponudnike le teh danes med seboj primerjali. Upam, da vam bo naša primerjava olajšala odločitev, katera so najbolj primerna VR očala za vas.

 

Kako izbrati najboljša VR očala zame
Primerjava različnih vrst VR očal v letu 2017

 

Zaključek

Za vse tiste, ki ste pogumno preskočili na sklep, moram že na začetku poudariti, da enostavnega odgovora na vprašanje: “Katera so najboljša VR očala na trgu?” na žalost ni. Sama očala se med seboj zelo razlikujejo predvsem glede na namen njihove uporabe.

V kolikor ste podjetje ali posameznik, ki želi ustvarjati z VR tehnologijo (in ste zato pripravljeni za svoj računalnik odšteti malce več denarja), potem so najbolj primerna očala za vas Oculus Rift ali HTC Vive. V primeru, da bi VR tehnologijo uporabljali bolj za igranje igric, še vedno pa si želite kar najboljšo kvaliteto slike ter veliko količino iger, potem so za vas najbolj primerna očala Sony PlayStation VR.

Po drugi strani pa se moramo zavedati, da zaradi višje kvalitete izkušnje pri zgornjih treh možnostih na drugi strani žrtvujemo predvsem mobilnost, saj so vsaka od teh očal z dolgim kablom povezana na računalnik ali konzolo. V kolikor si želite zabavo v virtualni realnost, ki jo lahko s seboj odnesete kamorkoli (in za namestitev ne potrebujete 1 ure) potem prideta v poštev predvsem cenejši dve možnosti.

Kljub zelo nizki ceni VR očal iz kartona pa te nedvomno danes še kar precej šepajo pri kvaliteti slike. V kolikor za VR očala ne želite odšteti 500€ ali več, kljub temu pa si želite kvalitetna doživetja in široko zbirko najrazličnejših vsebin, je Samsung Gear VR za vas najbolj primerna odločitev. Poleg tega pa lahko telefon kadarkoli odstranite iz očal in izkoristite še vse ostale funkcije, ki jih ponuja.

Leave a Reply